Politika zasebnosti
DEL DOHODNINE ZA SKLAD
VRTCA POD GRADOM

Od zrna do kruha

V mesecu novembru je skupina Žabic spoznavala pot, kako kruh pride na naše mize.
Otrokom so bila dogajanja zelo všeč. Opazila sem, da je bilo za večino otrok to nekaj novega in sedaj drugače gledajo na kruh. Ugotavljajo katere vrste in kakšnega okusa je kruh s katerim se srečajo. To je bil tudi eden izmed mojih ciljev, spoštljiv odnos do hrane.

IMG_0871Začeli smo s pogovorom in ob slikah sem predstavila pot od zrna do kruha. Seznanili smo se z različnimi semeni, jih posejali ( eden izmed otrok je izjavil, da sejemo žemljice ) in opazovali njihovo rast. Zrasla nam je pšenica in rž, medtem ko ajda in oves ne. Ugotavljali smo zakaj ne, odgovori so bili zanimivi. Nadaljevali smo z mletjem zrna v starih kavnih mlinčkih.

Otroci so bili vztrajni in navdušeni, še vedno vsak dan meljejo in meljejo.

Ko smo imeli moko, smo se seznanili z receptom za kruh. Ker za peko kruha nimamo pogojev smo naredili slano testo in mesili, valjali, gnetli… Bili smo na obisku v pekarni, kjer so nam predstavili in pokazali različne vrste kruha. Otroci imajo še vedno najrajši žemljice in seveda bel kruh.

IMG_0870Seznanili smo se s pesmicami, plesi, deklamacijami, zgodbicami, pravljicami, gibanjem, masažo,…vse na temo od zrna do kruha. Mlinčke za mletje so otroci tudi narisali, tako doživeto, da nekaterim ob pogledu na njih zadiši po kavi.
Obiskali smo Minicity – kreativno otroško mesto, kjer smo se dalj časa zadržali v pekarni. Spekli smo čisto prave piškote, ki so bili prav okusni. Igrali smo se v trgovini, kjer smo lahko »kupili« tudi različne vrste pekovskih izdelkov.
Slovenski tradicionalni zajtrk je otroke spomnil na to, kako so včasih pripravljali kruh.
Mesec je minil kot bi mignil in otrokom prav gotovo pustil velik pečat.

Ljubljana, 25.11.2015                                                       Pripravila: Alenka Zadnikar

Dostopnost