Politika zasebnosti
DEL DOHODNINE ZA SKLAD
VRTCA POD GRADOM

Zdrava prehrana

Strokovne delavke enote na Praprotnikovi vam ponujamo kulinarične ideje z vašimi najdražjimi za konec tedna.

ZDRAVA PREHRANA PREDŠOLSKEGA OTROKA

Ko otrok raste je ustrezen način prehranjevanja ključnega pomena. Telo hrano, ki jo zaužije porabi za izgradnjo kosti, mišic in organov,hkrati pa vpliva na razvoj možganov. V obdobju rasti je izjemno pomembno, da otrok je dovolj in da uživa kakovostno hrano. Prve izkušnje s hrano pomembno vplivajo na izoblikovanje prehranskih navad, pri čemer imajo starši pomembno vlogo, saj s svojim zgledom odločilno vplivajo na njihov razvoj.

Otrok ne želi jesti zelenjave, vi pa veste, da bi bilo dobro zanj.

Nasvet: Najboljše bo, če otroka  vedno znova izpostavite zelenjavi, ki je ob prvem pokušanju ni maral. Otrok se mora le navaditi na določene okuse.

Otroci potrebujejo v svoji prehrani delež zdravih maščob in ogljikovih hidratov, s tem zadostijo dnevnim potrebam za njihov razvoj. Ne smemo pa pozabiti na vnos beljakovin, mineralov, sadja in zelenjave. Pomembno je, da otroka navadimo na zdrav način prehranjevanja že vrani mladosti. Večkrat dnevno mu ponudimo zdrave prigrizke.

 

PREDLAGAMO, DA SKUPAJ Z OTROKI LAHKO IZDELATE PREHRANSKO PIRAMIDO

Potrebujete:

  • Revije (reklame),
  • papir za podlago,
  • ravnilo,
  • svinčnik.

 

 

KAJ LAHKO NAREDITE DOMA?

  • Prehranske navade se začnejo oblikovati v družini. Pozitiven zgled staršev in ožjih družinskih članov naj bo osnovno vodilo, saj se otrok uči z opazovanjem odraslih.
  • Jed naj bo prijetnega okusa, vonja in privlačnega videza. Obroke popestrite z raznobarvno zelenjavo in sadjem (npr. Običajnemu sendviču dodajte list solate ali rezino paradižnika, rižev narastek popestrite z na- ribanim jabolkom ali koščki svežega ananasa ipd.).
  • Svoje otroke vključite v postopek pripravljanja obrokov. Sodelovanje pri pripravi hrane je za otroke zanimivo in predstavlja prvi korak v smeri prehranske vzgoje.

Iz takole privlačnih krožnikov bodo otroci morda bolj motivirani za uživanje zdrave hrane. Tudi skupna priprava je lahko prav zabavna in ustvarjalna. Lahko izdelate tudi improvizirano kuharsko kapo, da bo otrok pravi mali chef. Ob pripravi se lahko z otrokom pogovarjate o pomenu uživanja zdrave hrane, kar je v skrbi za zdravje v tej situaciji še posebej pomembno. Uporabite sestavine, ki jih imate na voljo, ni potrebno na vrat na nos v trgovino …

Fotografije: The foodie – Kreativne ideje za male in velike kulinarične navdušence

  • Obroke pojejte skupaj v prijetnem vzdušju, brez televizije, telefona in se posvetite hranjenju, druženju in pogovoru.

Veliko razlagajte

Ko kuhate, govorite o sestavinah in njihovem izvoru, o kuharskih postopkih in tehnikah. Bodite odkriti. Govedina je meso, ki ga dobimo iz krave. Svinjina je meso, ki ga dobimo iz pujsov. In ne pozabite na higieno: poskrbite, da si bodo otroci roke umili pred in med dotikanjem surovih,kuhanih ali gotovih jedi.

Vzemite si čas

Ko kuhate z otroki, boste porabili več časa kot sicer. Za kuhanje si torej vzemite več časa in ne pozabite, da je pot do cilja ravno tako zabavna kot cilj, zlasti za manjše otroke.

vir: osebni arhiv Kaje Ajdnik

  • IGRA SADNA SOLATA

Ob tem se lahko pozabavamo še z igro SADNA SOLATA. Sedimo na stolih. Vsak vzame košček sadja. Tisti ki vodi dejavnost poimenuje posamezno sadje. Ko reče npr. JABOLKO, vstanejo in mesta med seboj zamenjajo vsi, ki imajo takrat v roki jabolko. Ko to izvedemo, sedimo dokler ne pojemo koščka sadja. Potem vzamemo drug košček sadja in spet poskusimo z igro. Ko rečemo SADNA SOLATA, pa vstanemo in mesta zamenjamo vsi igralci. Igro igramo dokler na krožniku ne zmanjka sadja. Na isti način lahko poskusimo tudi z zelenjavo.

PREDLOG ZA ZDRAV ZAJTRK:

  • OVSENIMI KOSMIČI Z JOGURTOM

PREDLOG ZA ZDRAVO KOSILO:

  • TESTENINE S ŠPINAČO

  • REGRAT S KROMPIREJM

  • PICA S KORUZO PAPRIKO, BUČKAMI IN OLIVAMI

PRIPRAVA POGRINJKA IN ENOSTAVEN PREPROST RECEPT

Današnji otroci so velikokrat neješči, zato oblikujte s svojimi otroci hrano,na krožniku.

Za oči bo mamljivo in tudi ustvarjali bodo z vami in verjamemo,da bodo zaradi tega kaj pojedli, kar drugače ne bi….

Rožice na mizi pa lahko sami polepite z moosegumi koščki (spodaj je rožica iz lesa).

Rožice,da preženemo zimo….Ustvarjajte starši s svojimi otroci, ker tudi otroci jejo z očmi, kar

pripomorejo  sami k temu, so neizmerno ponosni, srečni, veseli….

 

Recept:

SOK ( 1 stisnjena pomaranča,1 limona, ingver v prahu,,cimet,1 žlica medu )

PUNČKA ( krilo je iz špinačnih listov,telo in noge iz gauda-rezin sira,pas in

glava je iz šunke,lasje iz kumaric,gumbki in mašnica iz koruze, snežinke so pa

iz majoneze…je v tako majhni količini,da ni lahko rečemo nezdravo,usta so

iz korenja, no,oči res niso za pojest ker so iz popra …. Poleg pa rezina rženega

kruha.)

Vir: Erika Godec

 

RECEPTI

Vir: revije Zmajček

 

MEDTEM KO SE HRANA KUHA ALI PEČE PA SE LAHKO VMES ZABAVAMO Z UGANKAMI

100 UGANK (A. Štefan)

 

Po loncu meša, se vrti,

da hrana se ne prismodi.

 

Kruhki, ki niso v peči pečeni,

malo rjavi in malo rumeni,

rahli in sladki od marmelade-

maškare vzele jih bodo prav rade.

 

Je belo kakor sneg,

ga piješ, da boš zdrav,

a včasih za posladek

ga spremeniš v kakav.

 

Na zunaj okrogla

in ne čisto gladka –

pod kožo pa zdrava

in sočna in sladka.

 

Včasih je črn, včasih je bel,

kdor ni presit, ga je zmeraj vesel.

zunaj je skorja, notri sredica,

nima nadeva kakor potica.

 

 

UGANKE O HRANI

(otrok naj uganko poveže z ustrezno  sliko)      

 

Rad se zajček z njim sladka,

mamica ga v juho da,

če pa zobek imaš zdrav,

tudi tebi pride prav. (korenček)

 

Včasih je črn, včasih je bel,

kdor ni presit, ga je zmeraj vesel. (kruh)

 

Na zunaj okrogla in ne čisto gladka,

pod kožo pa zdrava, sočna in sladka. (pomaranča)

 

Na širni dobravi so glave pri glavi.

Učene nobene, neumne nobene,

a vse so zelene. (zeljne glave)

 

Polnega mama postavi na mizo,

prazen se znajde snežaku na glavi. (lonec)

 

Po loncu meša, se vrti, skrbi,

da se hrana ne prismodi. Kaj je to? (kuhalnica)

 

Majhna skleda, drži se dolgega ročaja,

lonec polna zapusti, vanj se prazna

vrača. (zajemalka)

 

  • Po prekli se pne, cveti in se vije, a ko dozori, se v srajčico skrije. (fižol)
  • Na širni dobravi je glava pri glavi: učene nobene, neumne nobene, a vse so zelene. (zelje)
  • Ko nezrel je, je zelen, s soncem vsak dan bolj rumen, kadar polno dozori, rdeč je, pa še jezen ni. (paradižnik)
  • Rad se zajček z njim sladka, mamica ga v juho da, če pa zobek imaš zdrav, tudi tebi pride prav. (korenček)
  • Vsak otrok ve, kaj je sol, to besede je le pol, če prideš k njej še ata, pa ti pride ven … (solata)
  • Sonce ga kuha, roka trga, noga tlači, usta užijejo. (grozdje)
  • Sprva belo kot sneg, potem zeleno kot trava, nazadnje rdeče kot kri, kaj je to? (češnja)
  • Rdeče hlače, belo meso, črna duša, kaj je to? (jabolko)
  • Deklica rdeča, pod zemljo se skrila, zunaj šopek pustila. (redkvica)
  • V mladosti je lepo zelena, a v starosti zlatorumena, pod skorjo hčerkic sto ima, no kdo to mamico pozna? (buča)
  • Belo krilce je razpela, ko v pripeki je čepela, pa je krilce izgubila, rdečo kapico dobila. (jagoda)
  • Obleka na obleki, a kje ima telo? Kdor skuša ga odkriti, oči ga zapeko. (čebula)

 

IDEJA ZA SKUPNO BRANJE:

 

O KNJIGI
Lenina in Janova mamica je spet skuhala zdravo zelenjavo. Oh, le zakaj nikoli ne naredi pomfrita in hamburgerjev? Nenadoma se na Leninem krožniku zahihita mali škrat Brokolino. Otrokoma razloži, zakaj je pametno jesti sadje in zelenjavo, kaj se zgodi v trebuščku, in kako lahko vsak dan vesta, ali sta pojedla dovolj pravega otroškega goriva. Naša telesa so namreč kot majhne lokomotive. Brez dobrih goriv ne delajo!

 

IDEJE ZA KUHANJE:

http://otroski.rtvslo.si/cmok/recepti

 

1. NAVODILA ZA USPEŠNO IN VARNO DELO V KUHINJI

  • V kuhinji naj bo vedno tudi odrasel.
  • Med kuhanjem ne zapuščaj kuhinje.
  • Pred kuhanjem si umij roke in priveži predpasnik.
  • Pri uporabi pečice vedno uporabljaj kuhinjsko krpo ali rokavice, da se ne opečeš.
  • Ko končaš s kuhanjem ne pozabi ugasniti štedilnika. Prosi odraslega, da preveri.
  • Dolge ročaje ponev in kozic vedno obrni na stran, da se ne bi zaletel v njih in jih prevrnil na tla.
  • Vroče lonce in ponve moraš vedno postaviti na podstavek.
  • Kuhinjski noži, škarje in odpirači za konzerve so zelo ostri, zato bodi previden.
  • Po končanem delu v kuhinji je potrebno vse pomiti in pospraviti.

Vir fotografij: clipart

 

 

2. PRIPRAVA MIZE

Poznamo več vrst pogrinjkov. Doma najpogosteje uporabljamo enostavni pogrinjek.

 

3. ZLAGANJE PRTIČKOV

Vir: https://mojpogled.com/zlaganje-prtickov-za-vse-priloznosti-naredi-sam/

 

4. RECEPTI

  • SIROVE LIZIKE (10 lizik)

Potrebujemo:

  • 100 g naribanega sira (edamec)
  • 100 g naribanega parmezana
  • 10 lesenih palčk

Postopek priprave:
Naribamo sir, skupaj zmešamo edamca in parmezan. Na pekač položimo peki papir ter nanj položimo lesene paličice na katere damo kupčke naribanega sira. Pekač damo v ogreto pečico – 200 stopinj celzija in pečemo toliko časa, da se sir stopi. Lizike damo iz pečice in počakamo, da se popolnoma strdijo.

Vir: malinca.si

 

  • HITRE ŽEMLJICE (8 žemljic)

Potrebujemo:

  • 350 g bele moke
  • ½ vrečke suhega kvasa (3 g)
  • sčep soli
  • 1 jedilno žlico olja
  • 210 ml tople vode

Postopek priprave:

Moko, kvas in sol damo v skledo za mešanje. Dodamo olje in vodo. Vse skupaj zmešamo. Če se testo prijemlje kuhalnice ali sklede, dodamo nekaj moke. Če je presuho, dodamo malo vode.

Testo položimo na pomokano mizo. Krepko ga gnetemo z rokami, oblikujemo kroglo in jo še 5 min gnetemo.

Testo razdelimo na 8 manjših delov. Oblikujemo žemljice in jih položimo na pekač s peki papirjem. Nato damo pekač na toplo, da žemljice vzhajajo na dvojno velikost. Žemljice premažemo z jajcem in po želji posujemo s semeni.

Pečemo jih 15 – 20 min na 230 stopinj celzija.

 

  • TUNIN NAMAZ

Potrebujemo:

  • 125 g tune v olju (iz konzerve)
  • 1 čajna žlica masla
  • 2 manjši žlici kisle smetane
  • 75 g sirnega namaza
  • 1 kislo kumarico
  • 2 vejici peteršilja, sol, poper

Postopek priprave:
Pločevinko tune previdno odpremo in odlijemo odvečno olje. Vsebino stresemo v skledo in z vilicami dobro pretlačimo. Dodamo maslo, kislo smetano, sirni namaz in vse skupaj dobro premešamo, da dobimo gladek namaz. Na drobno sesekljamo kumarico in peteršilj. Vse skupaj stresemo v skledico. Dodamo malo soli in popra ter še enkrat dobro premešamo. Namaz damo za nekaj ur v hladilnik.

 

  • SKUTIN NAMAZ Z MEDOM IN OREHI

Potrebujemo:

  • 125 g puste skute
  • 2 jedilni žlici kisle smetane
  • 2 manjši žlici gozdnega medu
  • 8 orehovih jedrc

Postopek priprave:
Orehova jedrca drobno sesekljamo. Skuto pretlačimo skozi pasirko, dodamo ji kislo smetano, gozdni med, sesekljana orehova jedrca in dobro premešamo. Namaz je pripravljen za serviranje.

 

  • ČOKOLADNE KROGLICE (približno 25 kroglic)

Potrebujemo:

  • 75 g kakava
  • 150 g sladkorja v prahu
  • 150 g sesekljanih orehov
  • 150g polnomastne skute
  • čokoladne mrvice za dekoracijo

Postopek priprave:
Skuto, sesekljane orehe, sladkor v prahu in kakav stresemo v skledo za mešanje in vse dobro zmešamo. Iz mase delamo kroglice v velikosti frnikol . V posodico damo čokoladne mrvice v katerih povaljamo kroglice.

 

  • ČOKOLADNI KUKIJI

Potrebujemo:

  • 300 g moke
  • 300 g čokolade
  • 120 g sladkorja
  • 1 pecilni prašek
  • 150 g masla
  • 1 jajce

Postopek priprave:
Čokolado narežemo na manjše koščke (lahko uporabimo tudi čokoladne kapljice). Vse sestavine zmešamo v skledi. Naredimo kroglice (20 g), jih sploščimo ter položimo na pekač s peki papirjem. Pečemo 15 – 20 min na 175 stopinj celzija. Ko so piškoti pečeni so še malo mehki in se kasneje strdijo.

 

  • TIRAMISU S KAKAVOM V KOZARČKIH (za 10 kozarčkov)

Potrebujemo:

  • 250 g sira mascarpone
  • 100 g otroških piškotov
  • 2 dl sladke smetane
  • 70 g sladkorja v prahu
  • 50 g jedilne čokolade
  • Nastrgana lupinica 2 manjših pomaranč
  • 1 dl mleka
  • 1 čajna žlička kakava

Postopek priprave:
Segrejemo mleko in v njem raztopimo kakav. Stepemo sladko smetano. Nežno zmešamo mascarpone in sladkor ter dodamo smetano ter pomarančno lupinico. Piškote napojimo s kakavom ter jih zložimo na dno steklenih kozarčkov (1 plast). Nanje zlijemo del mascarpone kreme, na kremo položimo naslednjo plast piškotov, ki smo jih prav tako napojili s kakavom. Po vrhu damo mascarpone kremo. Nanjo naribamo čokolado ali potresemo s kakavom v prahu.

 

5. ZMEŠAJMO BREZALKOHOLNI OTROŠKI KOKTAJL

Potrebujemo:

  • 3 cl jagodnega sirupa
  • 3cl limetinega soka
  • 10 cl pomarančnega soka
  • jagode ali rezine pomaranče za dekoracijo

Postopek:
Vse sestavine zmešamo v kozarcu. Kozarec dekoriramo z jagodami ali rezinami pomaranče. Po želji koktajl ohladimo z ledom.

 

6. OKUŠANJE

Tudi v kulinariki so čutila zelo pomembna. Z njimi zaznavamo vonjave, okuse, aromo ter teksturo hrane in pijač.

Z jezikom zaznamo 4 osnovne okus:

 

 

1.       GRENKO

2.       KISLO

3.       SLANO

4.       SLADKO

Vir: net.h

 

Kdo okusi in spozna več sestavin?

En član družine naj na krožnik oz. v lončke pripravi koščke različnih živil (čokolada, korenje, limona, mleko, sladkor, …). Ostali člani družine živila okušajo z zavezanimi očmi. Tekmujte kdo prepozna največ živil.

 

Avtorski recepti in fotografije: (Zala Kadunc)

SADNI SMOOTHIE

V mešalniku zmešaš naslednje sestavine:

  • 2 jabolki
  • 1 hruško
  • 2 banani
  • sok polovice limone
  • sok 1 pomaranče
  • 1 žlička medu

 

SADNA EKSPLOZIJA ZA ODPORNOST

Zgornjim sestavinam dodamo še:

  • 2 kivija in
  • ¼ žličke kurkume v prahu

        

POGOVOR OB SLIKAH: KAJ JE BILO PREJ?

Vir: Moja prva knjiga nalog – Založba Grahovac

 

JABOLKO

JABOLKO RDEČE, HEJ!
KJE SI ZRASLO, MI POVEJ?
TAM, NA JABLANI KOŠATI,
BOŽAL ME JE SONČEK ZLATI.
ZDAJ SEM TU – POGLEJ,
HITRO UMIJ ME IN POJEJ!

 

 

SLIKOPISA

Vir: revije Zmajček

 

IN ŠE ZGODBICA ZA LAHKO NOČ…

SLADKOMAT

Živali so v gozdu živele mirno in zdravo. Vsak dan so si poiskale zdravo hrano za po zob. Lakote niso trpele, tudi zdravje jim je dobro služilo. Nekega dne pa je v njihov gozd prišla lisica zvitorepka.  Pod starim hrastom je postavila sladkomat in jim predstavila svojo zvito kupčijo.  Živali so lahko v sladkomatu v zameno za svojo zdravo hrano dobile bonbone, piškote, kolačke, lizike in še mnogo drugih sladkih dobrot. Predvsem mladički so bili nad novo pridobitvijo navdušeni. Zajček je prinesel v sladkomat korenček in si postregel z bonboni, veverica je prinesla lešnike in si postregla s čokolado, medvedek je robide zamenjal za piškote, srnica in divji prašiček sta v zameno za želod dobila  kolačke. Starši so svoje mladičke sicer svarili, le ti pa jih niso poslušali, saj so bile sladke dobrote preveč mamljive. Lisica je bila zadovoljna. Dobila je veliko zdrave hrane, katere se ji ni ljubilo iskati in nabirati po gozdu. Mladičkom so minevali dnevi v brezskrbnem sladkanju. Nekega dne pa se je vse spremenilo. Mladički se niso srečali ob sladkomatu, temveč pri gozdni zdravnici, učeni sovi. Zajčka je bolel zob. Veverička se je pritoževala nad svojim repom, češ da ni več tako košat in sijoč kot prej. Medvedka je močno bolel trebuh. Srnica je tožila za glavobolom. Divji prašiček se je pritoževal, ker mu je izpadala dlaka. Zdravnica je vse temeljito pregledala in hitro ugotovila, katera bolezen jih muči. Povedala jim je: »Dragi mladički, zboleli ste zaradi preveč sladke hrane. Začnite jesti spet zdravo in težave bodo minile.«

Upajmo, da so mladički nasvet upoštevali in se sladkali le tu in tam, sicer pa jedli zdravo.

Vir: Mojca Molk

Dostopnost