JUHU, POLETJE JE TU!

Letos smo že nestrpno čakali na poletje. V skupini Oblački smo si poletje krajšali z ogledovanjem...

več...
Politika zasebnosti
DEL DOHODNINE ZA SKLAD
VRTCA POD GRADOM

Spodbujanje prijateljstva

Če kdaj, smo se ravno v koronskih časih začeli zavedati, kako pomembni so nam bližnji – starši, sorodniki in prijatelji. To so na svoj način občutili tudi naši najmlajši. Že v vrtčevskem obdobju namreč lahko sklenemo prijateljstva, ki nato trajajo vse življenje.

V sklopu projekta »Spodbujamo prijateljstvo« smo se v skupinah Lunice in Pingvini v preteklem mesecu veliko pogovarjali na temo prijateljstva, prebrali smo številne pravljice ter ustvarjali na različne načine. V tem času je bila omenjena tema zelo aktualna, saj so otroci z velikim navdušenjem hiteli pripovedovati in naštevati, kaj vse radi počnejo, ko se igrajo s svojimi prijatelji ter kako zelo so se pogrešali v času, ko vrtca niso obiskovali. Pogovarjali smo se o tem, kako lahko spodbujamo prijateljstvo, ugotovili kdo pravzaprav so prijatelji, kaj z njimi lahko počnemo, kaj jih odlikuje, kakšni prijatelji bi radi bili sami ter kje so meje prijateljstva.

Pingvini so povedali, da čeprav so bili radi doma, so v času odsotnosti iz vrtca pogrešali tudi druge Pingvinčke. Da ne bi popolnoma izgubili stikov z vrstniki, so jim starši pomagali najti nove načine, kako vzpostaviti stik z drugimi otroki. Nekateri so se slišali po telefonu, drugi so, tako kot odrasli, odkrili čare »Zooma«.

Lunicam pa se zdi zdaj, ko so spet skupaj, še toliko bolj pomembno, da se vsak dan po zajtrku vsi zberejo v jutranjem krogu z namenom, da se pozdravijo, si vzamejo čas drug za drugega, si kaj lepega povedo, zapojejo, se preštejejo in ugotovijo, katerega prijatelja pogrešajo v vrtcu tisti dan ter rešujejo skupne težave, kadar se pojavijo. V tem času so se naučili tudi številnih novih otroških pesmi, ki jih bodo prepevali vse leto ter še naprej spodbujali prijetne medsebojne odnose.

Tako Lunice kot Pingvini so se strinjali, da je najlepše in najbolj zabavno, kadar se lahko s prijatelji igrajo in družijo v živo. Svoje misli, ugotovitve in želje so nato zapisali na plakat, občutja s kom se v vrtcu najraje družijo in kaj najraje počnejo pa so otroci tudi narisali.

Maruša Čot in Tamara Pastorčič

Dostopnost