Politika zasebnosti
DEL DOHODNINE ZA SKLAD
VRTCA POD GRADOM

Socialne igre primerne za vso družino

Pripravili sva vam sklop socialnih iger, ki se jih kot družina lahko igrate v svojem stanovanju ali na domačem dvorišču, vrtu.

Urška Zlodej in Nataša Deželak

 

 

CILJI:

  • Razvijati motorične spretnosti.
  • Razvijati orientacijo v prostoru.
  • Razvijati vidno in slušno zaznavanje.
  • Spodbujati sodelovanje in solidarnost.

 

 

POMAGAJ PRIJATELJU

Na list papirja starš ali otrok nariše serijo obrazov ali prizorov zaznamovanih z negativnimi čustvi (žalost, strah, jeza,…). Nato eden izmed sodelujočih dobi ali izžreba določen list s posameznim čustvom in to čustvo prikaže na obrazu. Ostali ugibajo kaj prikazuje. Ko ugotovijo za katero čustvo gre, npr. bolečina, ga sprašujejo »kaj te boli«, »kako ti lahko pomagam«… Otrok jim odgovarja, in ostali morajo smiselno reagirati na dane odgovore. Če je na primer otrok potožil, da ga boli noga, ker se je udaril, eden izmed ostalih sodelujočih gre do njega in mu popiha nogo, ga objame, potreplja po ramenu,… Zadnja faza te igre je torej igra vlog s katero igralca, ki je prikazal negativno čustvo ali stanje ostali sodelujoči potolažijo, umirijo ali mu pomagajo.

Vir slike: https://www.clipart.email/clipart/help-a-friend-clipart-69706.html

 

BARVE

Eden od sodelujočih reče: »Vidim nekaj kar ti ne vidiš in je zeleno«. Govoriti mora o predmetu, ki je v prostoru in ga lahko drugi dobro vidijo. Ostali zdaj po vrsti ugibajo, kateri je iskani predmet. Kdor pravilno ugane, si v naslednji igri izbere predmet (glede na barvo), ki ga je treba ugibati.

Vir slike: https://www.nicepng.com/ourpic/u2t4u2w7t4a9r5r5_colours-clipart-color-pallet-painting-clipart-transparent-background/

 

 

ZAJČEK SKAKALČEK

Nekdo je zajček stopi k ostalim in jim reče: »Zajček skakalček k tebi hiti in te sprašuje, kakšne barve copate imaš ti«. Zajček lahko sprašuje različne stvari (npr.: kaj bi rad jedel za kosilo, kakšne barve copat imaš, kakšne barve majčko imaš danes ti…), ostali pa odgovarjajo.

Vir slike: https://www.clipart.email/clipart/rabbit-jumping-clipart-45854.html

 

 

POLJUBEN GIB

Usedete se v krog. Vsak po vrsti naj naredi poljuben gib, ta gib pa vsi ostali ponovite.

Vir slike: https://www.pngkey.com/detail/u2q8t4w7e6y3r5y3_dancing-clipart-dance-party-music-and-movement-clipart/

 

 

KOMAR

Z vsemi sodelujočimi naredite krog. Predmet (npr. mehka žogica) predstavlja komarja.

Odrasla oseba hodi po zunanji strani kroga, drži v rokah »komarja« in govori: »Komar leti, leti in sede na….« (zdaj položi komarja na del telesa enega od sodelujočih – npr. na nos). Izbrani otrok mora poimenovati dotični del telesa (»nos«). Igra se nadaljuje z drugim sodelujočim in drugim delom telesa.

Vir slike: https://www.123rf.com/clipart-vector/mosquito.html?sti=n5ufvyeln67zqw095x|

 

 

PETELINČEK POJE

Igra je primerna za najmanj štiri igralce. Eden je slepa miš, drugi se primejo za roke in v krogu plešejo okoli njega. Ko vodja kroga zakliče: »Stoj!«, se krog ustavi. Slepa miš se približa krogu in tisti, pred katerim se je ustavila, mora zapeti kakor petelin: »Kikiriki!” Če slepa miš ugane po glasu, kdo je zakikirikal, zamenjeta vlogi. Če ne ugotovi, se igra ponovi od začetka, dokler ne najde pravega.

Vir slike: https://www.dreamstime.com/illustration/singing-cockerel.html

 

 

KJE SO MOJE ROKAVICE?

Sodelujoči pred igro vsi zapustijo prostor, kjer se bo igra odvijala, starš pa jim njihove rokavičke skrije. Kdor prvi poišče obe rokavici iz svojega para, je zmagovalec.

Vir slike: https://clipartion.com/free-clipart-14576/

 

 

BALON V ZRAKU

Razdelite se v pare. Vsak par dobi balon, ki si ga podaja. Starš med podajanjem menja pravila igre, s čim naj odbijata balon. Tako si sodelujoči podajajo oz. odbijajo balon z nogami, nosom, glavo… Paziti pa morata, da balon ne pade na tla. Tistemu paru, ki se to zgodi, izpade iz igre. Če je par samo eden, se igra konča se potem zamenjate.

Vir slike: https://www.pinterest.com/pin/429319776958951568/

 

 

PAJACEK KOLIKO JE URA?

Določi se kdo bo pajacek in ta se postavi ob steno in gleda ostale. Ostali se postavijo v vrsto, drug ob drugem nasproti pajacka v izhodiščno črto. Vsi naenkrat vprašajo: »Pajacek koliko je ura?« Pajacek si izmišlja poljubno število korakov, ki pa se po dolžini razlikujejo: slonji velik, zajčji velik skok, mišji majhen… Tudi smer premika določi pajacek: naprej-nazaj.

Vsak od sodelujočih se mora potem, ko se premakne, pajacku zahvaliti in reči: »Hvala!« Če to pozabi, ga pajacek pošlje nazaj, na izhodiščno črto. Kdor se ga prvi dotakne, prevzame njegovo vlogo.

Vir slike: https://webstockreview.net/explore/clock-clipart-puppet/

 

 

LETALO, POTRES, POPLAVA

Izberite vodjo. Ta potem napoveduje nevarnosti, ki grozijo ostalim in se razporedijo po prostoru. Ko vodja reče: »Letalo!«, se morajo vsi uleči na tla, ko pa reče: »Poplava!«, morajo vsi zlesti na stole mize in višja mesta. Ko pa reče: »Potres!«, se vsi postavijo ob steno ali pod mize in stole. Sodelujoči morajo biti pozorni in se ne smejo zmotiti. Kdor se zmoti izpade iz igre. Zmagovalec je tisti, ki ostane zadnji v igri.

Vir slike: https://imgbin.com/png/dyMx8HEr/flood-helicopter-pictogram-natural-disaster-png

 

 

DEŽ IN SONCE

Igra je primerna za najmanj štiri igralce. Razdelite se v 2 skupini, v žabe, ki rade skačejo po dežju in pa medvede, ki se pred dežjem skrijejo v brlog. Po želji si izberete določen zvok, ki bo predstavljal dež ter drugega, ki bo predstavljal sonce. Ko je dež žabe priskačejo iz vode (izpod miz), medvedje pa se umaknejo v brloge (pod mize). In ko je sonce žabice poskačejo v vodo (pod mizo), medvedje pa gredo na sprehod. Starš, ki igra na določen instrument oz. proizvede določen zvok je skrit, tako da ga ostali ne vidijo na kateri instrument igra, ampak se zanašajo na svoj sluh. Druga oseba pa opazuje sodelujoče in jim namigne, če se kdo zmoti.

 

Vir slike: https://www.pngitem.com/middle/JioJmi_rain-crafty-sun-pencil-clip-art-weather-hd/

 

 

VREME

Starš govori besede, ostali pa morajo ob vsaki besedi nekaj storiti:  Ko reče nevihta, ostali hitro tekajo po prostoru, ko reče dežuje, sedejo na tla, ko reče strele, z rokami ponazarjajo strelo, ko pa reče sonce, se zavrtijo okrog svoje osi. Igro se lahko igrate zunaj ali notri.

Vir slike: http://clipart-library.com/free-weather-clipart.html

 

 

PRIMI SE IN TECI

Z izštevanko izberemo nekoga, ki bo lovil. Ostali tekajo po igrišču in se mu izogibajo.

Kogar ujame, lovi ta naprej, tako da se v teku drži za del telesa, kjer je bil ulovljen. Igra se nadaljuje, dokler vsi ne pridejo na vrsto za lovljenje.

Vir slike: https://clipartstation.com/clipart-running-5-2/

 

 

MAČKA IN MIŠ

Igra je primerna za najmanj štiri igralce. Z izštevanko izberete dva igralca, ki bosta mačka in miš, ostali pa se primete za roke in naredite krog. Miš stoji v krogu, mačka pa zunaj kroga. Mačka najprej vpraša: »Miška, a mi daš malo sirčka?« Miška pa ji odgovori: »Dam samo če me uloviš!« Takrat začne mačka loviti miš in poskuša priti v krog. Ostali v krogu sodelujejo in varujejo miško, tako da dvigajo in spuščajo roke in zapirajo pot mački. Če se mački posreči priti v krog, ostali hitro izpustijo miško iz kroga in ovirajo mačko, da ji sledi. Ko mačka ulovi miš, se vlogi zamenjata, kasneje pa z izštevanko določimo novo dvojico.

Vir slike: https://www.clipart.email/clipart/cat-chasing-rat-clipart-5211.html

 

 

ČEBELICE ZAMENJAJTE ROŽICE

Igra je zelo podobna igri ptički zamenjajte gnezda. Iz papirja izdelate rožice in čebelice. Na tla položite toliko rožic kot je čebelic – sodelujočih. Čebelice sedijo na svoji rožici in ko reče starš »čebelice zamenjajte rožice«, čebelice vstanejo ter začnejo letati, starš pa medtem vzame eno rožico stran. Ko pa starš reče »čebelice poiščite rožico« pa se sodelujoči usedejo na rožice. Kdor ostane brez rožice lahko da staršu nekaj kar ima na sebi (copat, špango,…) in nadaljuje igro, lahko pa se odloči da staršu ne bo dal ničesar in izpade.

Vir slike: https://clipartart.com/categories/honey-bee-on-flower-clipart.html

 

 

 

Viri:

  1. Zapiski socialnih iger pri predmetu Zgodnje učenje družboslovja (Pef).
  2. Spletna stran clipart.com (slike).

 

Dostopnost