JUHU, POLETJE JE TU!

Letos smo že nestrpno čakali na poletje. V skupini Oblački smo si poletje krajšali z ogledovanjem...

več...
Politika zasebnosti
DEL DOHODNINE ZA SKLAD
VRTCA POD GRADOM

Polžki spoznavamo Kras

Polžki smo v oktobru 2016 pričeli spoznavati pokrajino Kras. Pri spoznavanju Krasa nam je zelo pomagala družina Medica-Zajc. Prinesli so veliko gradiva, tako da smo značilnosti Krasa res dodobra spoznali. Seznanili smo se z nekaterimi značilnimi rastlinami kot sta brin in ruj. Izvedeli smo, kako in zakaj so včasih iz kamna gradili pastirske hiše in kraške zidove ter spoznali, da je še danes zelo pomembna dejavnost na Krasu ravno površinsko in podzemno pridobivanje kamna. V spominu pa nam je najbolj ostal obisk Škocjanskih jam. Tisti dan smo namreč takoj po zajtrku odšli na avtobus in res smo imeli srečo, da nas je na cilju pozdravilo toplo primorsko sonce. Sprva smo si ogledali enega od mnogih kraških zidov. Po nas je nato prišla vodička in nas z dvigalom odpeljala v Veliko dolino, nato pa smo se čez Mariničev most odpravili v jamo.

Ogledali smo si kapnike različnih oblik npr. ponvice in bisere, rove, ki jih naredi reka Reka, vodička pa nam je povedala tudi čudovito zgodbo o Brkonji Čeljustniku, ki naj bi prebival v tej jami. Sprva nas je bilo kar malo strah, a so nas zanimivosti jame tako pritegnile, da smo prav pogumno premagovali strme stopnice in ozke poti. Ko smo prišli ven, smo se še malo poigrali na kraških travnikih, pojedli malico in se utrujeni, a zadovoljni vrnili v Ljubljano. Čez nekaj dni je Vitov oče g. Peter Medica s pomočjo študentke kamnoseštva Anje organiziral tudi delavnico, pri kateri smo klesali ter gravirali v kamen in moramo se pohvaliti, da nam je kar lepo uspelo.

G. Medica nam je dan popestril tudi z branjem kraških štorij v pristnem kraškem narečju. Res zanimivo narečje, ni kaj. Četudi smo še polni vtisov čudovitih jam in lepot Krasa, se že veselimo novih izletov, obiskov razstav in institucij.

Branka Preskar in Maruša Čot

Dostopnost