JUHU, POLETJE JE TU!

Letos smo že nestrpno čakali na poletje. V skupini Oblački smo si poletje krajšali z ogledovanjem...

več...
Politika zasebnosti
DEL DOHODNINE ZA SKLAD
VRTCA POD GRADOM

PTIČKI IN ROŽICE SMO OBISKALI LETALIŠČE NA BRNIKU

Ob prihodu na Brnik sta nas pozdravila prijazna vodiča Jože in Boris, ki sta nam predstavila letališče Jožeta Pučnika od znotraj in zunaj. 🙂

Najprej smo se ustavili na novo zgrajenem terminalu, kjer smo izvedeli, da se tam prijavimo z vozovnico, odložimo kovček, ki ga stehtajo in ne sme imeti več kot 20 kg. Še dobro, da nismo zares potovali, ker so nas stehtali in smo imeli vsi skupaj 650 kg :))).

Nato kovček potuje po traku v sortirnico prtljage. Skozi kontrolno točko, kjer smo morali sleči svoje jakne, kape in oddati na trak vse naše stvari, da so jih skozi posebno kamero pregledali ali ne nosimo s seboj kaj prepovedanega, smo se odpravili proti vhodnim vratom. Varnost na letališču je najbolj pomembna! Izvedeli smo tudi, kateri so tisti predmeti, ki so prepovedani. Šele na to smo lahko stopili na zunanjo ploščad.

Videli smo veliko letal, takšnih, ki prevažajo potnike, pa takšne, ki so brez oken in prevažajo tovor, helikopterje, mala letala in velika letala.

Imeli smo veliko srečo, saj smo si lahko kar iz ploščadi ogledali dve letali, ki sta ravnokar vzleteli. Uau! Kako se lahko tako velika stvar dvigne s takšno lahkoto!?! V zraku pa izgleda kot majhna igračka.

Vodiča sta nam pokazala tudi kontrolni stolp, kjer skrbijo z promet v zraku. Pot nas je vodila v notranjost prostorov. Ogledali smo si sortirnico prtljage.

Tudi naši kovčki potujejo skozi poseben “rentgen”, ki preveri, da ni v kovčku kaj prepovedanega.

Na letališču za to skrbi tudi psička Foxi, ki lahko izvoha, ali so v potovalki prepovedane zadeve, kot so droge ali tobak. Bila je zelo umirjena in prijazno nas je pozdravila.
Kovčki nato potujejo po dolgem traku in se izločijo glede na to, kam je potnik namenjen. Nato jih ljudje fizično naložijo na voz, ki jih nato odpelje do letala, kjer jih naložijo nanj. Tudi nas so naložili na voz :))) smo rekli, da gremo v Grčijo. :)))

Ko smo zapustili sortirnico nas je zunaj čakalo presenečenje… orjaški gasilski avto, ki gasi, kadar pride do nesreče na letališču in letalo gori. Gasilec nam je predstavil tudi delo gasilcev na letališču.

Preden pa smo odšli domov, smo imeli še srečo, da smo videli tudi, kako je letalo pristalo. Piloti, ki vozijo letalo, ne morejo kar parkirat, kjer želijo. Na ploščadi ga počaka avto – rumene in črne barve – ki ga vodi do postajališča.

Vse to smo si ogledali iz čakalnice – prostor, kjer potniki počakajo, preden se vkrcajo na letalo.

Tako, naš ogled je bil zaključen in namesto v letalo smo se vkrcali na avtobus, ter se polni lepih in zanimivih vtisov odpeljali nazaj v vrtec. 🙂

Vzgojiteljice iz skupine Ptički in Rožice.

Dostopnost