JUHU, POLETJE JE TU!

Letos smo že nestrpno čakali na poletje. V skupini Oblački smo si poletje krajšali z ogledovanjem...

več...
Politika zasebnosti
DEL DOHODNINE ZA SKLAD
VRTCA POD GRADOM

OTVORITEV PTIČARSKE GALERIJE

Mesec marec smo namenili umetnosti.
Znanja o vizualnem- prostorskem področju otrok pridobiva prek risanja. Cilj risanja je likovni razvoj in ne všečna risba. Ko otrok ustvarja lahko v risbo vnese več ekspresije ali estetskega občutka. Otroci, ki imajo več izkušenj, bolje napredujejo. Ker se otrok uči prek izkušenj z vizualno- prostorskim oblikovanjem, ga ne moremo smiselno učiti risati. Ob ustrezni podpori bo otrok risal in hkrati razumel to, kar dela, zato se bo lahko razvijal (Jontes).

Otrokom sva zbudili zanimanje z vprašanjem, kaj vedo o slikah? Razmišljali so o slikah , ki visijo v njihovih domovih, o slikah, ki jih vidijo v igralnici. En deček je rekel, da bi rad videl slike, ki imajo zlate okvirje. Povedali so, da take slike lahko vidimo v galeriji.
Sledili smo zastavljenemu cilju: Spoznavanje posameznih umetnostnih zvrsti. Stopili smo v svet barv, otroke sva seznanjali s slikanjem, grafiko, kiparstvom in risanjem. Otroci so imeli možnost spoznavanja različnih umetniških del. Postavili sva jih v različne vloge in jim pri tem pustile svobodo. Vsak otrok si je izbral eno reprodukcijo, tako otroci niso bili samo nemi opazovalci ampak posnemovalci s pravim čopičem v roki, postavljeni pred papir, kjer so raziskovali velikost formata, tehniko dela, barve, odtenke barv in se tako učili osnov likovne umetnosti. Otroci so na različne načine posnemali videz živali, reprodukcij, človeške figure (obraz) in tiskali s predmeti v igralnici. Vse dejavnosti so jih zabavale in ob narejenem so kazali čustvo ponosa.
Nekaj utrinkov …

Slikanje

Tiskanje – grafika

Risanje – risarji

Slikanje

Kiparjenje

Obisk Narodne galerije

Slavnostna otvoritev z rezanjem traku

Kulturni program

Petje ob spremljavi klavirja.

Po koncu kulturnega programa in ogledu naših umetnij, smo se posladkali s sadnimi nabodalci.

Ptički, Erika Godec in Barbara Bertoncelj Fekonja, marec 2023

Dostopnost