Bibe na morju

Z oddelkom prilagojenega programa smo konec maja letovali na Debelem rtiču. Za večino otrok je...

več...
Politika zasebnosti
DEL DOHODNINE ZA SKLAD
VRTCA POD GRADOM

Oktober – mesec požarne varnosti pri Medvedkih in Metuljih

Otroci se pogosto v prosti igri igrajo, da so gasilci in gasijo požar. Mesec oktober je tudi mesec požarne varnosti,  zato smo se odločili, da se tej tematiki malo bolje posvetimo.

Z otroki smo najprej izdelali plakat “Kaj že vemo o gasilcih”. Kar so povedali smo zapisali na velik plakat. Ob plakat smo dodajali fotografije. Spoznali smo opremo gasilca in ugotovili, da je to poklic. Posvetili smo se tudi klicni številki 112.

Veliko pozornosti smo namenili pogovoru in spoznavanju požara. Kaj to je, kaj ga povzroči, kakšna je lahko škoda…

Ugotovili smo, da mora biti gasilec pozoren, previden in spreten. Za otroke smo pripravili različne spretnostne poligone v večnamenskem prostoru vrtca in na vrtčevskem igrišču. 

V vrtec smo prinesli tudi vedrovko. To je gasilski pripomoček s katerim otroci lahko brizgajo vodo. Na vrtčevskem igrišču smo jim pripravili poligon za ciljanje tarče. To so bili plastični lončki z nalepkami ognja. Otroci so si nadeli gasilske čelade in si razdelili delo. Dva otroka sta črpala eden pa je držal cev in curek vode usmeril v tarčo. Otroci so skozi igro spoznavali, da si morajo pomagati in si kot pravi gasilci razdeliti delo, da lahko uspešno opravijo nalogo. 

Obiskal nas je tudi čisto pravi poklicni gasilec iz Gasilske brigade Ljubljana. Pripeljal se je z gasilskim kombijem, prižgal luči in sireno. Otroci so se skozi vozilo lahko sprehodili. Gasilec se jim je predstavil in povedal, da ni Samo :),  ampak Jošt.  Predstavil je svojo gasilsko opremo: čevlje, hlače in jakno, rokavice in čelado. Poslušali smo tudi pogovor gasilcev na “voki-toki-ju”. S seboj je prinesel tudi gasilsko cev in ročnik. Vsi otroci so si lahko nadeli čelado in prijeli ročnik s cevjo. Izkoristili smo priložnost in gasilca Jošta vprašali kar nas je zanimalo: kaj gasilci počnejo, kaj delajo v gasilskem domu, zakaj potrebujejo lestev, kako zagori ogenj, …

Ob zaključku smo pripravili gasilsko veselico. Na vrtčevskem igrišču smo imeli plesišče, pripravili glasbo, imeli malico in pijačo na prostem, ter čisto pravi srečelov na katerem je bila vsaka srečka dobitna. 🙂

Dostopnost