JUHU, POLETJE JE TU!

Letos smo že nestrpno čakali na poletje. V skupini Oblački smo si poletje krajšali z ogledovanjem...

več...
Politika zasebnosti
DEL DOHODNINE ZA SKLAD
VRTCA POD GRADOM

Kulturni teden pri Ptičkih

V tednu od 6. 2.- 10. 2. smo pri Ptičkih spoznavali preko zgodbe, himne, Povodnega moža našega največjega pesnika Franceta Prešerna.

Otrokom sva Prešernovo življenje predstavili preko zgodbe o dečku, ki je zelo rad bral in pisal pesmi. Pokazali sva jim Prešernov portret in jim povedali o njegovi veliki ljubezni Juliji, zaradi katere je pisal tako lepe pesmi. Posredovali sva jim slovensko himno Zdravljico, ki jo je tudi napisal France Prešeren. Otroci so ugotovili, da je himna pomembna pesem in da jo slišimo, kadar zmagajo športniki na tekmovanjih. Skupaj smo jo zapeli, pri tem smo seveda stali, kot se spodobi.

Naslednji dan sva jim pokazali tri različne ilustracije iz slikanice Povodni mož. Spodbudili sva jih k izmišljanju zgodbe in predvidevanju dogodkov ob njih. Otroci so začeli pripovedovati svoje zgodbe. Po končanem izmišljevanju, sva jih povabile k poslušanju Povodnega moža ob slikanici.

Otroke je knjiga zelo pritegnila. Odšli smo do Ljubljanice in jo opazovali. Beno je rekel, da je videl vrtinec. To je zbudilo še večje zanimanje. Otroška domišljija je privrela na dan. Nekateri so videli ribe, nekateri vrtince, pa Povodnega moža …

Naslednji dan smo v igralnici pripravili predstavo Povodni mož. Skupaj smo uredili prostor in sredstva (inštrumente za godbenike, lepo obleko za Urško, klobuk za Povodnega moža, kopreno za reko…). Otroci so si izbrali vloge in ob najinem pripovedovanju zaigrali. H ogledu smo povabili še otroke iz skupine Medvedki. Otroci so s ponosom zaigrali.

Kulturni teden smo zaključili s ogledom Prešernovega spomenika in kipa Julija na Wolfovi ulici. Pot nas je nesla še do ljubljanske tržnice, kjer smo se pogostili z zeljem in jabolki.

Barbara Bertoncelj Fekonja in Ana Slatinek

Dostopnost