Politika zasebnosti
DEL DOHODNINE ZA SKLAD
VRTCA POD GRADOM

Joga za otroke

Joga je nauk o ravnovesju telesa, uma in duha (Žitnik, H. Gibanje, dihanje, sproščanje. Dostopno na: http://www.promovita.net/joga/kaj-je-joga/). Joga je v današnjem času vse bolj pogosta in tudi cenjena oblika vadbe. Marsikdo pa si v jogi ne predstavlja otrok. Otroci so namreč sinonim za živahnost, energičnost. Vse to je res. Ampak zakaj ne bi živahni in energični otroci preizkusili joge? Le-ta je namreč lahko zelo zabavna. Izvajanje jogijskih položajev preko pripovedovanja zanimive zgodbe je otrokom v veselje. Joga s svojimi položaji oponaša rastlinski in živalski svet in tako jih otroci spoznavajo še na malo drugačen način. Zanimivo je tudi učenje abecede s telesom ali pa naloga, da otrok, z gibanjem telesa izrazi svoje počutje. Z jogo lahko izrazimo, kakšno je vreme zunaj ali pa se učimo oblike likov. Z jogo otroci razvijajo in krepijo različne gibalne sposobnosti kot so moč, koordinacija, gibljivost. Je tudi netekmovalna oblika vadbe, kar je v tako predšolskem obdobju kot kasneje še kako pomembno spodbujati Seveda je glavni cilj predvsem umiritev telesa. Tako kot odrasli, se morajo tudi otroci umiriti, saj je to pomembno za njihovo fizično in psihično zdravje. To dosežemo tudi z globokim dihanjem. Ker pa lahko globoko dihanje med samo jogo otrokom povzroča težave, saj je za to potrebna vaja, lahko dihalne vaje opravimo na koncu, ko se otroci uležejo na tla. Tudi ta del zaključimo z zgodbo.

Ker joga dobro vpliva na počutje otrok, jo je smiselno vsaj nekajkrat na teden izvajati skupaj z njimi. Tako se boste bolje počutili tako vi kot vaši otroci. V nadaljevanju prilagam nekaj idej, kako popestriti minute joge z vašim otrokom, vam pa prepuščam dodatno ustvarjalnost pri odkrivanju novih jogijskih položajev.

 

VREMENSKI POLOŽAJI

     VETROVNO (POLOŽAJ DREVESA)

     SONČNO (POLOŽAJ GORE)

     DEŽEVNO (POLOŽAJ V PREDKLONU)

     OBLAČNO (POLOŽAJ DESKE)

 

     SNEŽI (POLOŽAJ OTROKA)

 

OBISK V ŽIVALSKEM VRTU

Odpravimo se v živalski vrt. Tam nas že na začetku z visoko dvignjeno glavo ponosno pozdravlja kača kobra. Po nekaj korakih pridemo do tigra, ki se je ravnokar prebudil in dviguje svoje šape visoko v zrak . Zraven tigra pa je seveda kdo drug kot kralj živali, lev .

Vsi občudujemo kamelo in tudi mi poskušamo narediti tak položaj, ki ne izgleda prav lahko . Preseneti nas tudi plamenec, ki s popolno iztegnjeno nogo pozdravlja obiskovalce živalskega vrta

Na drugi strani živalskega vrta že pleše norčava opica .

Med hojo srečamo tihega in čudovitega metulja, ki ponosno razkazuje svoja krila.

Vmes vidimo še mlako, kjer skače vesela žaba.

Ojoj! Koliko je že ura. Predstava delfina se bo pravkar začela! Pohitimo. 

Malo smo že utrujeni, zato se odpravimo proti izhodu živalskega vrta. O, ne, pozabili smo na domače živali. Seveda jih bomo šli pogledat. Srečamo muco, kravo ter tudi psa . Sedaj pa se res odpravimo proti izhodu, kjer v ozadju vidimo utrujenega zajca, ki se odpravlja k počitku .

 

 

 

Petra Kic

Dostopnost