JUHU, POLETJE JE TU!

Letos smo že nestrpno čakali na poletje. V skupini Oblački smo si poletje krajšali z ogledovanjem...

več...
Politika zasebnosti
DEL DOHODNINE ZA SKLAD
VRTCA POD GRADOM

Ustvarjanje doma

Kljub temu, da nam trenutno spomladansko vreme ni najbolj naklonjeno, vam ga pa lahko vsaj na list papirja narišejo prav vaši najmlajši sončki. Naj rišejo, barvajo, odtiskujejo, oblikujejo, slikajo, lepijo, rezljajo in mečkajo razne reklame, ki se nam, sploh v času epidemije koronavirusa, samo kopičijo na kup. Veliko lahko ustvarimo namreč tudi iz odpadnih materialov.

 

ŠOPEK ROŽ

Potrebujete:

 • risalni list/ bel papir/ tanjši karton
 • barvice/voščenke/flomastre
 • tempera ali vodene barvice
 • čopič
 • škarje
 • palčke za ušesa/ sladoledne palčke/ barvice
 • lepilni trak
 • plastičen kozarec/ manjša vaza/ tulec wc papirja

Najprej odrasli zaščitite mizo oz. kraj ustvarjanja, in imejte otroke pod nadzorom. Nato narišite manjše cvetove rož na list papirja ali tanjši karton (od hlačnih nogavic, čokolatinov, testenin, piškotov, koledarjev…), starejši otroci jih lahko narišejo tudi sami. Nato naj jih otroci pobarvajo z barvicami, voščenkami, flomastri, temperami, vodenimi barvicami, ali pa kar s temperami namazanimi blazinicami prstkov najmlajših. Nato naj jih še izrežejo pod vašim nadzorom, najmlajšim pa cvetove izrežite vi. Najmlajšim otrokom na čiste palčke za ušesa cvetove prilepite z lepilnim trakom (starejši otroci jih lahko tudi sami). Nastale so pisane rože, katere lahko otroci primejo v roke. Takšen šopek rož postavijo v plastičen kozarec, manjšo vazo, ali pa kar skupaj pobarvate tulec wc papirja in spodaj prilepite še krog, da bo otrok šopek lahko postavil vanj. Šopek rož vam bo krasil dom.

Ko se bodo vaši mali sončki naveličali tega šopka rož, ga lahko razdrejo in te palčke oz. barvice, porabite za novo ustvarjanje (opis spodaj).

 

ISKANJE PAROV ALI  DOMINE

Potrebujete:

 • palčke za ušesa/sladoledne palčke/barvice/
 • flomastre
 • tempera ali vodene barvice

Zaščitite mizo oz.kraj ustvarjanja, ter imejte otroke pod nadzorom. Starejši otroci naj iz stebla rož odlepijo lepilni trak ter cvet, da ostanejo samo še stebla rož (ali barvice, ali palčke za ušesa, ali sladoledne palčke). Najmlajšim lahko vi pobarvate vsak konec stebla oz. palčk z obeh strani v enako barvo, starejši otroci pa jih lahko pobarvajo sami v takšne barve kot želijo. Nato iščejo pare (enake barve položijo skupaj), ali pa se igrajo »domine« (pobarvane robove palčk postavijo k enaki barvi). Če pa ste za stebla rož uporabljali kar barvice, pa bodo postavljali samo barvice enakih barv skupaj. Najmlajšim lahko nalogo olajšate tudi tako, da na kraj ustvarjanja postavite barvne papirje ali prtičke, da barvice oz.palčke razvrstijo na tisto barvo papirja, kakršna je na barvici ali palčki.

 

Nataša Božič

Dostopnost