Politika zasebnosti
DEL DOHODNINE ZA SKLAD
VRTCA POD GRADOM

Trajnostna mobilnost pri Gosenicah v Stari Ljubljani

Gosenice smo  v jesenskih dneh začele s celoletnim projektom Trajnostna mobilnost v vrtcih in šolah.

V tednu mobilnosti smo z igro Beli zajček beležili način prihoda v vrtec, nadaljevali z obiskovanjem staršev na njihovih delovnih mestih ter se razvedrili z obiskom igrišč.

V tednu mobilnosti smo vsak dan beležili kako smo prišli v vrtec: peš, s kolesom, mestnim avtobusom ali z avtom. Z otroki smo se pogovarjali o tem kaj je za okolje boljše, kaj pomaga ohranjati zajčkov kožušček bel in ne umazan od izpustnih plinov.

Nato smo v vrtcu izdelali »potne liste« in se odpravili na pot. Peš. V potne liste smo zbirali žige, ki so nam jih dali starši, ko smo prišli do njih. Ugotovili smo, da so starši blizu našega vrtca in da razdaljo lahko opravimo peš. Kljub temu, pa je za to potreben določen napor, saj so bila delovna mesta staršev razpršena po okolici in je postajala skupna prehojena pot relativno dolga. Z otroki smo ugotovili, da nas to ne moti, saj smo si s tem krepili naše mišice, si zbistrili glavo in poskrbeli, da je v zraku manj izpušnih plinov.

Tretja dejavnost v okviru projekta Trajnostna mobilnost pa je bolj zabavno obarvana. Z otroki smo se strinjali, da se najbolj zabavamo, kadar se lahko igramo na igrišču. Tako smo se odločili, da bomo v letošnjem letu obiskali igrišča v naši širši okolici in na koncu leta izbrali Naj igrišče skupine Gosenice. Igrišča v neposredni okolici vrtca smo seveda preskusili najprej. Nato pa so sledila tista, ki so nekoliko bolj oddaljena – do njih pa smo jo v duhu trajnostne mobilnosti – mahnili peš. Ugotovili smo, da se je vredno potruditi tudi do teh, saj so nam bila zelo všeč. Naš napor po prehojeni poti je bil poplačan z zanimivi igrali in novimi izkušnjami.

Najboljša igrišča nas morda še čakajo. V prihodnjih mesecih nas čakajo še tista z igrali primernimi za toplejše mesece, ki pa so tudi najbolj oddaljena. Prav tako je v naših potnih listih še nekaj prostora za žige, starši pa nas še vabijo, da pridemo pogledat, kje preživijo svoj dan, medtem, ko smo mi v vrtcu. Naš sklep pa je, da bomo svoje cilje dosegli peš, tudi zato, da bodo Beli zajčki ostali beli!

 

Dostopnost