JUHU, POLETJE JE TU!

Letos smo že nestrpno čakali na poletje. V skupini Oblački smo si poletje krajšali z ogledovanjem...

več...
Politika zasebnosti
DEL DOHODNINE ZA SKLAD
VRTCA POD GRADOM

TEDEN BREZ IGRAČ PRI MRAVLJICAH

V začetku aprila smo pri Mravljicah imeli teden brez igrač, seveda pa ne brez igre. Otroke sva želeli vzpodbuditi k razmišljanju o tem, s čim in kako se še lahko igramo, kaj vse nam za igro ponuja okolje, narava. Hkrati pa sva želeli vzpodbuditi večjo povezanost in pristnost med otroki.
Vrtčevske igrače smo pospravili in otroci so imeli na razpolago material, ki smo ga zbirali (škatle, les, plastenke, lončke, tulce, blago…..) Pri zbiranju so nam pomagali tudi starši.
Preko igre so spoznavali materiale, njihov izvor, njihovo uporabnost… Tako, da smo vsestransko na vseh področjih pridobivali nove izkušnje in znanja. Ustvarjali smo individualno in skupinsko. Pri ustvarjanju smo zraven povabili tudi starše saj so imeli za domačo nalogo, skupaj z otroki izdelati igračo, ki je bila iz nestrukturiranega materiala. Dobili smo krasne in inovativne izdelke.

ZAKAJ NESTRUKTURIRAN MATERIAL?
Ker daje otrokom možnost, da razvija svojo ustvarjalnost, domišljijo, preko igre razvijajo izkušnje. Ker omogočajo razvoj intelektualnih, čustvenih, socialnih in fizičnih sposobnosti. Ker otrokom omogočajo, da se z istim predmetom igrajo na različne načine (škatla – avto, blago – krilo, pokrivalo…). Otrok tako razvija možnost divergentnega mišljenja. Ker naravni in nestrukturirani materiali otroku nudijo in razvijajo boljšo koncentracijo, nadzor impulzov, zmanjšujejo stres in izboljšujejo motorične spretnosti.

Otroci so čez cel teden zelo navdušeni nad igro, popolnoma nad pričakovanji. Igrač praktično niso pogrešali in zelo lepo so se zamotili s škatlami, plastenkami, blagom… Skupaj in posamezno so ustvarjali razne skulpture, gradili mostove, hiše, izdelovali skrivališča, ter z zanimanjem spoznavali različne materiale. Ker so se imeli tako dobro, sva se odločili, da teden brez igrač podaljšamo še v naslednjega.

Nastja in Vesna

Dostopnost