JUHU, POLETJE JE TU!

Letos smo že nestrpno čakali na poletje. V skupini Oblački smo si poletje krajšali z ogledovanjem...

več...
Politika zasebnosti
DEL DOHODNINE ZA SKLAD
VRTCA POD GRADOM

PTIČKI IN ROŽICE Z VLAKOM V CELJE – obisk otroškega muzeja HERMANOV BRLOG

Mi se z vlakom peljemo, dobro voljo meljemo. Ko pa se ustavi vlak, hitro se prešteje vsak. En, dva, tri, vlak si zdaj ti! …. 😊 Ob zaključku teme Varno v promet, varno v svet, smo se podali na pot še z enim prevoznim sredstvom, s katerim danes družine ne potujejo prav pogosto. Tokrat smo se usedli na hitri vlak ICS in se odpeljali v Celje.

Obiskali smo otroški muzej Hermanov Brlog. Edini otroški muzej v Sloveniji.

»Skozi muzej otroke vodi Herman Lisjak, maskota muzeja, ki je prisoten vsepovsod: v razstavnih prostorih, na depoju, v igralnici, v galeriji, gledališču in v slaščičarni, in še kje. Otroški muzej Hermanov brlog z raznovrstnimi oblikami in metodami dela, ki so prilagojene različnim stopnjam, pomaga otrokom pri spoznavanju in razumevanju sveta. Razveseljuje otroke do 12. leta starosti in vse tiste, ki ostajajo otroci v srcu.

V otroškem muzeju se izmenjujejo različne občasne razstave, ki s svojimi zgodbami in povednostjo razjasnjujejo preteklost in otrokom pomagajo pri razumevanju sedanjosti, hkrati pa krepijo zavest o pomenu in ohranjanju kulturne dediščine. Od leta 2014 dalje je vsebinski koncept otroškega muzeja dopolnjen s stalno razstavo Brlog igrač, ki predstavlja preko 400 igrač slovenskega in mednarodnega prostora različnih časovnih obdobij.

Poslanstvo Otroškega muzeja Hermanov brlog je zaznamovano z otrokovimi pravicami in dolžnostmi, muzej pa je prilagojen tudi senzorno in gibalno oviranim.« (povzeto iz predstavitve muzeja na spletni strani)

Vodička nam je najprej predstavila Hermanov Bonton – kar pomeni, da se znamo v družbi lepo obnašati. Spoznali smo kako se po svetu pozdravljajo. Ste vedeli, da se v Tibetu pozdravijo tako, da si pokažejo jezik 😊?! Na Islandiji pa se pozdravijo tako, da si dajo roko in se s čelom pritisnejo drug ob drugega?! 😊

Pot po muzeju nas je peljala mimo Hermanovega brloga. Seveda ga ni bilo doma, ker se rad potepa in raziskuje. V svojem brlogu ima res ogrooomno igrač! Tudi nam so bile všeč.

Prišli smo v prostor, kjer smo spoznali, kako se pogrne mizo in bonton pri jedi, kako se oblačimo za različne priložnosti in katere so čarobne besede, ki te rešijo iz zagate: PROSIM, HVALA, OPROSTITE, IZVOLITE. Z vsemi predstavljenimi stvarmi smo se lahko igrali.

Raziskali smo tudi prostore, kjer smo spoznali bonton v naravi, v gledališču, pri komuniciranju po telefonu, v pogovoru ter športni bonton – glavna načela poštene igre.

V ustvarjalnici pa smo ustvarili vsak svoj pogrinjek. Pred tem smo izvedeli na katero stran položimo prtiček, žlico, nož in vilico. Kako mora biti obrnjen nož, kam položimo kozarec, kam solato.

Za konec smo se poigrali tudi v Hermanovi banki, v kateri je bilo veliko denarja 😊.

Spoznali smo veliko novih in zanimivih stvari, ter se polni lepih vtisov vrnili z vlakom nazaj v Ljubljano, kjer so nas na peronu že čakali naši starši.

Ob tem se vsem staršem zahvaljujemo za sodelovanje pri izvedbi takšnega izleta, ter mamici Anji in babici Joži za pomoč in spremstvo na izletu.

Vzgojiteljice Barbara, Erika, Anja in Bojana

Dostopnost