Politika zasebnosti
DEL DOHODNINE ZA SKLAD
VRTCA POD GRADOM

Potovanje na Kitajsko

Polžki smo v zadnjih dveh tednih znova potovali. Tokrat kar na Kitajsko. Nismo potrebovali kovčkov in letalskih kart, le v vrtec je bilo treba priti. Obiskal nas je namreč oče naše Cheng Cheng, gospod Bai Peng. Sprva nas je razveselil s tradicionalno kitajsko pravljico Zlata sekira, ki jo je tudi sam poslušal kot otrok. Prebral nam jo je kar v kitajščini. Za nas je bila to čisto nova in zabavna izkušnja, saj nismo ničesar razumeli.

Občutili smo, kako se je počutila Cheng Cheng, ko je prvič prišla v vrtec. Pravljico nam je sproti brala Branka s prevodom, ki ga je pripravil gospod Bai. S seboj je prinesel tudi veliko zanimivih tradicionalnih predmetov s Kitajske. Ogledali smo si značilen kitajski jedilni pribor – kitajske palčke. Zelo smo se razveselili tradicionalnih rdečih okraskov, ki prinašajo srečo. Ponavadi jih obesijo v času novoletnih praznikov, tako smo jih dobili ravno pravi čas. Močno pa so nas očarale tudi značilne kitajske pahljače. Pravzaprav tako zelo, da smo si jih naredili še sami in komaj čakali, da jih odnesemo domov.

Gospod Bai in Branka sta nam pokazala tudi zemljevid Kitajske. Branka je pozneje na ta zemljevid prilepila še nekaj znčilnosti kot so medved panda, tradicionalno kitajsko gledališče, rikše, riževa polja, kitajski zid in še bi lahko naštevali. Ker pa nas je potovanje kar malo utrudilo, smo potrebovali počitek, med katerim smo poslušali še tradicionalno kitajsko glasbo. Družina Bai prihaja iz zelo zanimive države. Morda pa jo kdaj obiščemo tudi zares.

Branka Preskar in Maruša Čot

Dostopnost