Politika zasebnosti
DEL DOHODNINE ZA SKLAD
VRTCA POD GRADOM

Enostavne gibalne igre

Nekaj idej, s katerimi lahko na preprost način vključimo gibanje v vsakodnevno rutino. Zanje ne potrebujemo veliko prostora, prijetna utrujenost in smeh po koncu vadbe pa sta zagotovljena.

 1. Proga z ovirami: pripravimo poligon z ovirami kot so blazine, odeje, stoli, klopi…, ki jih otrok premaguje s hojo, plazenjem, plezanjem. Izberemo lahko tudi različne zabavne načine, kako otrok potuje od ovire do ovire: medvedja hoja, se plazi kot kača, hodi vzvratno, pleše, hodi z zaprtimi očmi, hodi s knjigo na glavi…

 

 1. Živalske dirke: zajčji ali žabji poskoki, hoja v počepu kot raca…, le katera žival bo najhitrejša.

 

 1. Samokolnica: držanje in premikanje v tem položaju je lahko pravi izziv.

 

 1. Igra z baloni: odbijamo balon tako, da ne pade na tla, vadimo metanje in lovljenje balonov, jih odbijamo z različnimi deli telesa… Lahko igramo tenis z baloni, preprost lopar lahko izdelamo iz papirnatega krožnika, na katerega z lepilnim trakom pritrdimo ročaj (lesena paličica, lahko uporabimo tudi plastično žlico).

 

 1. Posnemaj vodjo: otrok posnema vaše gibanje, ki vključuje poskoke, počepe, tek na mestu…, vlogi nato zamenjate.

 

 1. Plesna zabava: pripravite glasbo in si dajte duška.

 

 1. Zamrznjeni ples: plešite ob glasbi, ko se glasba ustavi, zamrznete svoj položaj, dokler se glasba ne nadaljuje.

 

 1. Lov na zaklad: na lističe napišite namige ali uganke in jih skrijete po stanovanju. Otrok jih poišče in reši ter si pridobi »zaklad« (nagrado).

 

 1. Čistilna dirka: zavrtimo skladbo in opazujemo, komu bo uspelo v tem času čim hitreje pospraviti igrače.

 

 1. Kegljanje: uporabite lahko plastenke ,napolnjene z vodo in žogo.

 

 1. Pokanje milnih mehurčkov: pihajte milne mehurčke, otrok jih poskusi ujeti in počiti.

 

 1. Igra ravnotežja: stabilno se postavite, otrok pa naj vas poskusi premakniti iz ravnotežja. Če premaknete noge, je »zmagovalec«. Za manjše otroke igro prilagodite tako, da stojite na eni nogi.

 

 1. Rokoborba: položite na tla blazino, ali pa se igrajte na preprogi ali postelji. Naj vas otrok z »rokoborbo« položi na tla.

 

 1. Napad na mehurčke: če imate folijo z mehurčki, ki jo dobimo pri pošiljkah, paketih…,naj otrok skače po njej, dokler ne poči vseh mehurčkov. Lahko se lotite tudi pokanja s prsti.

 

 1. Bojevanje z blazinami: razlaga ni potrebna.

Pripravila: Tia Ambrožič

Dostopnost